5 miljoner kronor i stöd till idrotten!

Förening- och idrottslivet har knappt hunnit återhämta sig från pandemins effekter när nästa kris slog till. I Sydsvenskan intervjuades häromveckan representanter för Lugi om de tuffa ekonomiska förutsättningarna som först pandemi, därefter energikris och lågkonjunktur har orsakat. Liknande vittnesmål kommer från flera håll i idrottsrörelsen.

De höga el- och driftskostnader för föreningar som driver egna anläggningar samt de som har seniorverksamheter på högsta senior skapar en svår ekonomisk situation. Konjunkturen slår hårt mot idrotten.  

För att möta dessa behov föreslår nu Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna ett stöd om fem miljoner kronor. Ett stöd som är tänkt för att stödja elitidrotten, men också ett stöd till de föreningar som idag får lokalkompensationsbidrag. 

Lunds kommun har varit duktig på att fånga upp breddidrotten och ungdomsverksamheterna. Elitverksamheten är också viktig för Lunds identitet och för att skapa idrottsförebilder för barn och unga. Med det tillfälliga stödet kan lågkonjunkturen och energikrisens effekter dämpas för både bredd- och spetsidrotten i kommunen., säger Rasmus Törnblom (M), kommunstyrelsens vice ordförande. 

Foto: Christine Ohlsson
Tappade uppkopplingen